روش مطالعه زیست گیاهی کنکور - زیست گیاهی را چگونه بخوانیم؟ | آموزش زیست پایه تا کنکور [بایوبنام]

روش مطالعه زیست گیاهی کنکور – زیست گیاهی را چگونه بخوانیم؟

روش مطالعه زیست گیاهی کنکور - زیست گیاهی را چگونه بخوانیم؟

روش مطالعه زیست گیاهی برای کنکور، دغدغه بسیاری از دانش آموزان تجربی است. اگر شما هم در حال آماده شدن برای آزمون سراسری 1404 هستید، احتمالا به فکر حذف مباحث آن افتاده‌اید. اگر یاد بگیریم که زیست گیاهی را چگونه بخوانیم، می‌توانیم به حدود 17 تا 20 درصد سوالات زیست‌شناسی پاسخ بدهیم.

درس زیست‌شناسی مباحث مختلفی از انسانی و مولکولی گرفته تا ژنتیک و جانوری دارد. با این حال، یادگیری آنها (به جز ژنتیک) به مراتب آسان‌تر از مطالب مرتبط به گیاهان است. شما با برنامه ریزی کنکور تجربی به شیوه درست، روش مطالعه زیست در این مبحث را به سادگی یاد خواهید گرفت.

بسیاری از بچه‌ها فکر می‌کنند که زیست گیاهی کنکور، تنها به دو پایه دهم و یازدهم خلاصه می‌شود. این در حالی است که در جای جای پایه دوازدهم و به ویژه فصل ششم، مباحث مربوط به گیاهان وجود دارند. تعداد سوالات، اهمیت و درصد این مباحث در کنکور، به‌قدری است که نباید به فکر حذف آنها باشید. در این مقاله از بایوبنام، قرار است یاد بگیریم که روش مطالعه زیست گیاهی چگونه است و با بهترین منابع آن آشنا شویم.

هنوز بین تستی و تشریحی خوندن زیست شناسی مرددی؟ اسم و شماره‌ت رو توی فرم زیر بذار تا یه مشاور رتبه برتر، درباره روش مطالعه راهنماییت کنه.

زیست گیاهی کنکور شامل چه فصل‌هایی است؟

زیست گیاهی کنکور شامل چه فصل‌هایی است؟

همانطور که گفتیم، زیست گیاهی کنکور مختص به دو پایه دهم و یازدهم نیست. شما برای یادگیری این مبحث، باید بر هر سه پایه مسلط باشید. در ادامه فصل‌هایی که بیشترین مباحث زیست گیاهی کنکور را در بر دارند را آورده‌ایم:

  • فصل 6 و 7 زیست شناسی دهم
  • زیست شناسی یازدهم در فصل‌های 8 و 9
  • فصل 6 و قسمتی از فصل 5 زیست دوازدهم

قسمت اعظم این فصل‌ها به گیاهان اختصاص دارد. با این حال، این به آن معنی نیست که در دیگر فصل‌های زیست‌شناسی، اسم گیاهان نیامده باشد. اگر می‌خواهید که زیست کنکور 1404 را 100 درصد بزنید، به چیزی بیشتر از آمادگی صد در صدی نیاز دارید. بنابراین، یکی دو بار باید کتاب درسی را به‌صورت عادی و سپس به‌صورت مبحثی مطالعه کنید.

بیشتر بدانید: روش مطالعه زیست جانوری

زیست‌شناسی گیاهی چند درصد کنکور است؟ (بودجه بندی)

زیست‌شناسی گیاهی چند درصد کنکور است؟ (بودجه بندی)

به‌طور دقیق نمی‌توان گفت که زیست‌شناسی گیاهی، چند درصد کنکور است. طراحان آزمون سراسری تجربی در هر سال، تعداد سوالات مطرح شده از هر مبحث را تغییر می‌دهند. قضیه وقتی جالب می‌شود که از گفتاری که تا به حال تستی نیامده نیز، ممکن است در سال بعد، تست بیاید. بنابراین، شما باید تک به تک گفتارها را یاد بگیرید. اگر بخواهیم به‌طور میانگین حساب کنیم، زیست شناسی گیاهی، کمتر از 20 درصد تست‌های کنکور را به خود اختصاص می‌دهد.

در جدول پایین، درصد و بودجه بندی سوالات هر فصل را در کنکور مشاهده می‌کنیم.

زیست گیاهی
نام فصل تعداد سوالات در کنکور درصد کل
از یاخته تا گیاه (فصل 6 پایه دهم) 3 سوال 17 تا 20 درصد زیست‌شناسی کنکور تجربی
جذب و انتقال مواد در گیاهان (فصل 7 پایه دهم) 2 سوال
تولید مثل نهان دانگان (فصل 8 پایه یازدهم) 2 سوال
پاسخ گیاهان به محرک‌ها (فصل 9 پایه یازدهم) 1 سوال
از انرژی به ماده (فصل 6 پایه دوازدهم) 2 سوال

اینکه در جدول بالا تعداد سوالات را آورده‌ایم، به این معنی نیست که در آزمون سراسری 1404 نیز همین تعداد تست می‌آید. ممکن است از فصل 9 زیست یازدهم، در کنکور تجربی سال آینده، بیشترین سوالات مربوط به گیاهان مطرح شود. این نکته را به خاطر داشته باشید که همه چیز، به سلیقه طراح سوال بر می‌گردد.

بودجه بندی زیست گیاهی کنکور، تنها به فصل‌های بالا محدود نمی‌شود. ممکن است به‌صورت ترکیبی با مباحثی نظیر سلولی‌مولکولی، جانوری و ژنتیک نیز از آن تست مطرح شود. بنابراین، روش مطالعه آن را باید اصولی یاد بگیرید.

حذف زیست گیاهی کنکور در روش مطالعه

تا اینجای کار با تعداد سوالات، درصد و فصل‌های زیست گیاهی کنکور آشنا شدیم. آیا عاقلانه است که حدود یک پنجم تست‌های زیست را در روش مطالعه خود حذف کنیم؟ درست است که مباحث مربوط به گیاهان و یادگیری آنها سخت است. با این حال، این را در نظر بگیرید که بقیه داوطلبین نیز با همین مشکل دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند.

از طرف دیگر، خواندن این مباحث وقت بسیار کمتری به نسبت کل زیست‌شناسی می‌خواهد. حذف زیست گیاهی کنکور تنها در صورتی جایز است که زمان کمی تا آزمون سراسری داشته باشید. به‌عبارت دیگر، تا به حال اصلا آنها را نخوانده باشید. اگر از قبل آنها را خوانده باشید، اتفاقا باید سفت و سخت مطالعه‌شان کنید. شما با صرف انرژی کم، می‌توانید چیزی نزدیک به 20 درصد تست‌های زیست‌شناسی را از آن خود کنید.

هنوز بین تستی و تشریحی خوندن زیست شناسی مرددی؟ اسم و شماره‌ت رو توی فرم زیر بذار تا یه مشاور رتبه برتر، درباره روش مطالعه راهنماییت کنه.

اولویت مباحث در روش مطالعه زیست گیاهی کنکور تجربی

ساده‌ترین روش مطالعه زیست گیاهی کنکور تجربی این است که کتاب درسی هر سه پایه را به ترتیب بخوانید. ما در بایوبنام نیز پیشنهاد می‌کنیم که در ابتدای مسیر، حتما از این راهکار استفاده کنید. بعد از اینکه به درک و فهم کلی رسیدید و شناخت پیدا کردید، نوبت مبحثی خواندن است. برای مبحثی خواندن مطالب مربوط به گیاهان، بهتر است که طبق فرایند ایجاد و رشد تا تکثیر آنها مطالعه را شروع کنید. در مطالب انسانی و جانوری نیز ابتدا با یاخته‌، بافت و اندام آشنا شدیم تا به تولید مثل رسیدیم.

دقت کنید که زمان مبحثی خواندن، دیگر ترتیب پایه‌های دهم، یازدهم و دوازدهم ملاک برنامه ریزی نیست. بهترین اولویت مطالعه مباحث گیاهی، به شرح زیر است:

  • یاخته گیاهی و اندامک‌های اختصاصی مانند کریچه و سبزدیسه (دهم و دوازدهم)
  • چرخه یاخته‌ای (یازدهم)
  • بافت‌های گیاهی (دهم)
  • تولید مثل در گیاهان (یازدهم)
  • انواع رشد در گیاهان (دهم)
  • جذب و انتقال مواد در گیاهان (دهم)
  • پاسخ گیاهان به محرک‌ها (یازدهم)
  • سازش گیاهان با محیط (دهم)

همانطور که می‌بینید سازش گیاهان با محیط، آخرین مبحثی است که در روش مطالعه مبحثی باید بگنجانید. این موضوع حدودا 2 صفحه از گفتار 3 فصل 6 زیست دهم را به خود اختصاص داده است. سازگاری خرزهره، گیاهان آبزی و درختان حرّا در این قسمت مورد بررسی قرار گرفته‌اند و به پیش نیاز خاصی برای مطالعه احتیاج ندارند.

روش مطالعه زیست گیاهی با گروه‌بندی گیاهان

گیاهان را براساس بعضی از صفات، می‌توان گروه‌بندی کرد. برخی از این صفات عبارت‌اند از:

  • داشتن یا نداشتن آوند
  • دانه و بی دانه بودن
  • داشتن یا نداشتن گل

با این حساب، می‌توانیم به ذهن خود سروسامان بدهیم. از این‌رو، با جدول زیر که در صفحه 120 زیست یازدهم آمده است، رو‌به‌رو می‌شویم:

گروه بندی گیاهان در روش مطالعه زیست گیاهی

همانطور که می‌بینید، نهان دانگان شامل تک لپه‌ای‌ها و دو لپه‌ای‌ها می‌شوند. در قسمت‌های مختلف کتاب درسی راجع به این دو صحبت شده است. بنابراین، احتمال اینکه تست‌های زیادی را نیز به خود اختصاص دهند، بالاست. با این حساب، در این قسمت از روش مطالعه زیست گیاهی، به بررسی تفاوت‌ها و شباهت‌های نهان دانگان می‌پردازیم.

بیشتر بدانید: روش مطالعه زیست انسانی

گیاهان تک لپه‌ای و دو لپه‌ای زیست را چگونه بخوانیم؟

گیاهان تک لپه‌ای و دو لپه‌ای زیست را چگونه بخوانیم؟

برای مطالعه گیاهان تک لپه‌ای و دو لپه‌ای، از زیست دهم مطالعه را شروع می‌کنیم. اولین جایی که به آنها اشاره شده است، در بخش یاخته‌های مریستمی قرار دارد.

در نوک ساقه و ریشه، یاخته‌های مریستمی وجود دارند که دائما تقسیم می‌شوند. آنها با تقسیم خود، یاخته‌های مورد نیاز برای ساختن سامانه‌های بافتی را تولید می‌کنند. با فعالیت مریستم نخستین ساقه، ساختار نخستین گیاه شکل می‌گیرد. نهان دانگان دو لپه‌ای، می‌توانند ساقه و ریشه‌های قطوری داشته باشند که از عهده مریستم نخستین خارج است.

به مریستم‌هایی که در افزایش قطر نقش دارند، مریستم پسین می‌گویند. این مریستم‌ها در دو نوع آوندساز و چوب پنبه ساز در گیاهان دو لپه‌ای وجود دارند.

تفاوت‌ها و شباهت‌های تک لپه‌ای‌ها و دو لپه‌ای‌ها

روش مطالعه گیاهان تک لپه‌ای و دو لپه‌ای براساس شباهت‌ها و تفاوت‌هایشان راحت‌تر است. طبق این فرمول، آنها را می‌توان از روی ساختارهای برگ، دانه، گل، ساقه و ریشه مورد بررسی قرار داد.

ساختار نخستین ساقه و ریشه نهان دانگان در کتاب درسی زیست

در فعالیت 8 صفحه 91 و 92 زیست دهم، ساختار نخستین ساقه و ریشه نهان دانگان مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور، ریشه و ساقه آنها را برش عرضی می‌زنیم.

برش عرضی ریشه تک لپه‌ای‌ها و دو لپه‌ای‌ها

برش عرضی ریشه فعالیت 8 صفحه 91 و 92 زیست دهم

مشاهده ساقه تک لپه‌ای‌ها و دو لپه‌ای‌ها با برش عرضی

برش عرضی ساقه فعالیت 8 صفحه 91 و 92 زیست دهم

تفاوت گل‌های نهان دانگان

گفتار 2 فصل 8 زیست یازدهم، از شما می‌خواهد با انجام دادن یک فعالیت، با ساختار گل در تک لپه‌ای‌ها و دو لپه‌ای‌ها آشنا شوید. با این حال، به‌صورت مستقیم نگفته است که تفاوت‌ها و شباهت‌های گل‌های آنها چیست. تنها نکته ریزی که در این بین وجود دارد این است که گفته، گل‌هایی با تعداد گلبرگ چهار تا شش را به کلاس بیاورید.

شما در انجام این فعالیت می‌توانید از دبیر زیست‌شناسی خود کمک بگیرید و روش مطالعه این بخش گیاهی را از او بپرسید. در آخر باید بتوانید ساختار و تمام صفات گل‌ها را از جنبه تعداد، شکل، رنگ و … مورد بررسی قرار داده و تشخیص دهید.

روش مطالعه دانه ذرت، لوبیا و پیاز در زیست شناسی گیاهی

قبل از اینکه روش مطالعه دانه نهان دانگان را یاد بگیریم، باید با نقش لپه‌ها در رویش رویان آشنا شویم.

درون‌دانه یا به عنوان ذخیره دانه باقی می‌ماند و یا جذب لپه‌ها می‌شود. ذخیره دانه در ذرت، درون‌دانه است. نقش لپه در اینجا، انتقال مواد غذایی از درون‌دانه به رویان در حال رشد است.

در دانه لوبیا مواد غذایی درون‌دانه جذب لپه‌ها و در آنجا ذخیره می‌شوند. با این حساب، لپه‌ها که بزرگ شده‌اند بخش ذخیره‌ای دانه را تشکیل می‌دهند. به لپه‌ها، برگ‌های رویانی نیز می‌گویند. دلیلش این است که آنها در بسیاری از گیاهان گل‌دار از خاک بیرون می‌آیند. همچنین، به مدت کوتاهی فتوسنتز می‌کنند.

در تصویر پایین، شماتیک دانه ذرت و لوبیا رو مشاهده می‌کنید. همانطور که می‌بینید، ذرت یک تک لپه‌ای و لوبیا گیاهی دو لپه‌ای است.

شکل فعالیت 6 صفحه 131 گفتار 3 فصل 8 زیست یازدهم

رویش زیرزمینی و رویش روزمینی

نهان دانگان را می‌توان براساس اینکه لپه‌ها درون خاک بمانند یا همراه با ساقه از خاک خارج شوند، جدا کرد. طبق این رفتار، آنها رویش زیرزمینی و یا روزمینی دارند.

دانه ذرت دارای رویش زیرزمینی و دانه لوبیا و پیاز، رویش روزمینی دارند. تکلیف تک لپه‌ای و دو لپه‌ای بودن لوبیا و ذرت که مشخص است. با این حال راجع به پیاز، تنها می‌دانیم که عضوی از نهان دانگان بوده و رویشی روزمینی دارد.

رویش زیرزمینی و روزمینی در پیاز، لوبیا و ذرت

هنوز بین تستی و تشریحی خوندن زیست شناسی مرددی؟ اسم و شماره‌ت رو توی فرم زیر بذار تا یه مشاور رتبه برتر، درباره روش مطالعه راهنماییت کنه.

شباهت‌ها و تفاوت‌های برگ‌های تک لپه‌ای‌ها با دو لپه‌ای‌ها

این موضوع در گفتار 1 فصل 6 زیست دوازدهم آمده است. بنابراین، تا اینجا باید به خوبی فهمیده باشید که جگونه مباحث مرتبط با تک لپه‌ای‌ها و دو لپه‌ای‌ها در هر سه پایه پراکنده شده است. جالب است که کتاب درسی زیست‌شناسی در این مبحث، برای برگ گیاهان تک لپه، تنها به آوردن عکس بسنده کرده است.

برگ گیاهان دو لپه دارای پهنک و دمبرگ است. پهنک شامل روپوست، میانبرگ و دسته‌های آوندی (رگبرگ) است. روپوست رویی و زیرین به ترتیب در سطح رویی و زیرین پهنک برگ قرار دارند.

شما باید شکل پایین را که در کتاب درسی هم قرار دارد، بارها و بارها نگاه کرده و تمرین کنید. شباهت‌ها و تفاوت‌های برگ‌های تک لپه با دو لپه را باید خودتان پیدا کرده و یاد بگیرید. بچه‌ها اینگونه نباشد که سر جلسه امتحان و یا کنکور تجربی بگویید که چنین چیزی را به ما درس ندادند! نه، شکل خوانی را حتما در روش مطالعه زیست گیاهی خود قرار دهید.

نمونه ترسیم برگ گیاه دو لپه و تک لپه

بهترین منابع زیست گیاهی کنکور تجربی

بهترین منابع زیست گیاهی کنکور تجربی

گفتیم که در قدم اول، بهترین منبع برای مطالعه زیست گیاهی، کتاب درسی است. پس از اینکه به آشنایی کلی رسیدیم، نوبت آن است که مبحثی خواندن را شروع کنیم. اگر بخواهیم خودمان این کار را انجام دهیم، مدام باید کتاب‌های درسی زیست‌شناسی هر سه پایه را ورق بزنیم. با این کار هم، فقط وقتمان هدر می‌رود و بازدهی خوبی نخواهیم داشت. چاره کار، تهیه و خرید منابع موضوعی مرتبط با گیاهان است.

اگر سری به میدان انقلاب بزنید و یا سایت‌های فروش کتاب را بررسی کنید، با گزینه‌های متعددی روبه‌رو می‌شوید. ما در سایت بایوبنام برای صرفه‌جوئی در وقت ارزشمند شما، بهترین منابع زیست گیاهی کنکور تجربی را در یک جدول گردآوری کرده‌ایم. با استفاده از این کتاب‌ها، حدود 20 درصد زیست را در آزمون سراسری 1404 می‌توانید جمع بندی کنید.

نام کتاب نام انتشارات مولف/ مولفان سال چاپ پوشش مطالب
لقمه طلایی زیست گیاهی کنکور مهروماه سروش صفا، رضا آرامش اصل 1402 کل مطالب گیاهی دهم، یازدهم و دوازدهم
زیست شناسی گیاهی جامع مینی میکروطلایی گاج سجاد اخوان 1402
زیست گیاهی 98-10 قلمچی 10 رتبه برتر کنکور 98 1403
موضوعی زیست گیاهی خیلی سبز اشکان زرندی 1402
جیبی زیست گیاهی خیلی سبز دکتر حسین ذبحی تفت 1402

اینکه کدام کتاب برای شما مناسب‌ترین گزینه است، به روش مطالعه شما بر می‌گردد. می‌توانید نمونه پی دی اف (PDF) هر کدام از آنها را دانلود کرده و مشاهده کنید. سپس ببینید که با سبک ویراستاری و تالیف کدام یک بهتر ارتباط برقرار می‌کنید. مورد بعدی این است که تست‌های منبع گیاهی که انتخاب می‌کنید، باید شما را به چالش بکشند. به‌عبارت دیگر، نه باید زیادی سخت و نه زیاد از حد آسان باشند.

اسامی گیاه های زیست کنکور (روش مطالعه گیاهی های زیست)

اسامی گیاه های زیست کنکور (روش مطالعه گیاهی های زیست)

گیاهان متعددی وجود دارند که کتاب درسی، اطلاعات زیادی درباره آنها نداده است. به‌عبارت دیگر، یا اسم آنها در فعالیت‌ها آمده و یا فقط تصویری از آنها قرار دارد. از این موارد می‌توان به گیاهان زیر اشاره کرد:

  • گل محمدی (گل سرخ)
  • سبزی تره
  • کاهو
  • انگور
  • فلفل دلمه‌ای
  • و …

در ادامه به‌صورت گفتار به گفتار، نام گیاهانی که در کتاب زیست‌شناسی آمده‌اند را بررسی می‌کنیم. لازم به ذکر است که ارائه تمام نکات هر گیاه در این مقال نمی‌گنحد و حوصله‌سربر است. هدف، آشنایی ذهنی و ضمنی شما با فراوانی و تعداد این گیاهان است.

گیاهان گفتار 1 فصل 6 زیست دهم

در چغندر قرمز، کلم بنفش و پرتقال توسرخ، آنتوسیانین وجود دارد.

گندم و جو دارای ذخیره گلوتن هستند.

رنگ دیسه‌های هویج، کاروتن دارند. از این‌رو، نارنجی دیده می‌شود.

نشادیسه‌ها در سیب زمینی، مقدار فراوانی نشاسته دارند.

از گیاه روناس در گذشته برای رنگ آمیزی الیاف فرش استفاده میشد.

از محل برش دمبرگ و میوه تازه انجیر، شیره سفید رنگی خارج می‌شود که به آن شیرابه می‌گویند. ترکیب آن در گیاهان متفاوت، فرق می‌کند. لاستیک برای اولین بار، از شیرابه نوعی درخت ساخته شد.

گفتار 2 فصل 6 زیست دهم و گیاهان آن

گیاه گوجه فرنگی یک نهان دانه گل‌دار است. پیکر آن از سه سامانه بافتی پوششی، زمینه‌ای و آوندی تشکیل می‌شود.

میوه گلابی دارای بافت اسکلرانشیم است. یاخته‌های اسکلرانشیمی، دیواره پسین ضخیم و چوبی شده دارند. چوبی شدن دیواره، به‌علت تشکیل ماده‌ای به نام لیگنین است.

خرزهره در مناطق خشک و کم آب همراه با تابش شدید آفتاب می‌تواند زندگی کند. پوستک در برگ‌های این گیاه ضخیم است و روزنه‌های آن در فرورفتگی‌های غارمانندی قرار دارند.

درختان حرّا، در زمان‌هایی از سال با آب پوشیده می‌شوند. این درختان برای مقابله با کمبود اکسیژن، ریشه‌هایی دارند که از آب بیرون آمده‌اند. از آنجا که وظیفه این ریشه‌ها جذب اکسیژن است، به آنها شش ریشه می‌گویند.

روش مطالعه گیاهان گفتار 1 فصل 7 زیست دهم

آرسنیک، ماده‌ای سمی برای گیاه است. با این حال، نوعی سرخس می‌تواند آن را در خود جمع کند.

رنگ گیاه گل ادریسی به‌علت تجمع آلومینیوم در آن، از صورتی به آبی تغییر می‌کند.

گفتار 2 فصل 7 زیست دهم و گیاهان آن

سویا، نخود و یونجه از گیاهان تیره پروانه واران هستند. در ریشه این گیاهان و در محل برجستگی‌هایی به نام گرهک، ریزوبیوم‌ها زندگی می‌کنند. ریزوبیوم‌ها باکتری‌های تثبیت‌کننده نیتروژن هستند.

گیاه آبزی آزولا با سیانوباکتری‌ها همزیستی دارد و نیتروژن تثبیت شده آن را دریافت می‌کند.

گیاه گونرا که در مناطق فقیر از نیتروژن رشد می‌کند نیز با سیانوباکتری‌ها همزیستی دارد. سیانوباکتری‌ها درون ساقه و دمبرگ این گیاه، تثبیت نیتروژن انجام می‌دهند. از طرف دیگر از محصولات فتوسنتزی این گیاه استفاده می‌کنند.

توبره واش که از گیاهان حشره‌خوار است، در تالاب‌های شمال کشور می‌روید.

گیاه سِس نوعی گیاه انگل است که با ساقه نارنجی یا زرد خود، به دور گیاه سبز میزبان خود می‌پیچد. با نفوذ اندام‌های مکنده به درون آوندهای گیاه، مواد مورد نیاز سس تامین می‌شود.

گل جالیز انگل دیگری است که به ریشه گیاهان جالیزی از جمله گوجه فرنگی حمله می‌کند.

گیاهان گفتار 3 فصل 7 زیست دهم

روش مطالعه گیاهان در آخرین گفتار زیست دهم، خیلی راحت است. دلیلش این است که فقط اشاره‌ای جزئی به کاکتوس‌ها شده است.

رفتار روزنه‌ای برخی گیاهان نواحی خشک مانند بعضی کاکتوس‌ها، در حضور نور متفاوت است. این رفتار سبب می‌شود روزنه‌ها در طول روز بسته بمانند. بنابراین، از هدر رفتن آب جلوگیری می‌شود.

هنوز بین تستی و تشریحی خوندن زیست شناسی مرددی؟ اسم و شماره‌ت رو توی فرم زیر بذار تا یه مشاور رتبه برتر، درباره روش مطالعه راهنماییت کنه.

گفتار 1 فصل 8 زیست یازدهم و روش مطالعه گیاهان آن

روی ریشه درخت آلبالو، جوانه‌هایی تشکیل می‌شود که از رشد آنها، درخت‌های آلبالو ایجاد می‌شوند.

زنبق، از گیاهانی است که زمین ساقه دارد.

سیب زمینی، یک ساقه زیرزمینی است که به علت ذخیره ماده غذایی متورم شده و به شکل غده در آمده است.

پیاز خوراکی، نرگس و لاله، ساقه زیرزمینی کوتاه و تکمه مانندی دارند که به آن پیاز می‌گویند.

گیاه توت فرنگی ساقه رونده‌ای دارد که از محل گره‌های آن، گیاهان جدید به وجود می‌آیند.

گیاهان گفتار 2 فصل 8 زیست یازدهم

گل گیاه آلبالو دارای گلبرگ، کاسبرگ، پرچم و مادگی است که روی بخشی به نام نهنج قرار دارند.

گیاه کدو، دارای گل‌های تک جنسی است. به‌عبارت دیگر، هیچ کدام از گل‌های آن، دو حلقه پرچم و مادگی را با هم ندارد.

یاخته جنسی نر در گیاهانی مانند خزه، همانند یاخته جنسی نر در جانوران، وسیله حرکتی دارد.

بخش گوشتی و سفید رنگ نارگیل، درون‌دانه‌ای است که در آن، تقسیم سیتوپلاسم انجام شده است. درون‌دانه در نارگیل به حالت مایع و جامد است.

گل قاصد علائمی از خود نشان می‌دهد که توسط زنبورها قابل مشاهده است.

گرده افشانی گل درخت بلوط، توسط باد انجام می‌شود. درخت بلوط، تعداد فراوانی گل دارد.

گفتار 3 فصل 8 زیست یازدهم و گیاهان آن

مباحث این بخش با روش مطالعه دانه نهان دانگان تا حدودی مشترک و یکسان است. ما در آن قسمت، در حال بررسی دانه تک لپه‌ای‌ها و دو لپه‌ای‌ها بودیم. این در حالی است که دانه و گیاه های مرتبط با آن، بخشی از گفتار 3 فصل 8 زیست یازدهم را تشکیل می‌دهند.

درون‌دانه، ذخیره دانه در ذرت است.

در دانه لوبیا مواد غذایی درون‌دانه جذب لپه‌ها و در آنجا ذخیره می‌شوند. در نتیجه لپه‌ها که بزرگ شده‌اند، بخش ذخیره‌ای دانه را تشکیل می‌دهند.

رویش دانه لوبیا و پیاز از نوع روزمینی است. دانه ذرت، رویش زیرزمینی دارد.

میوه درخت هلو حاصل رشد تخمدان بوده و آن را حقیقی می‌نامیم. به میوه درخت سیب که حاصل رشد نهنج است، میوه کاذب می‌گوییم.

در پرتقال‌های بدون دانه، لقاح انجام نمی‌شود. بنابراین، دانه‌ای نیز تشکیل نخواهد شد. این امر، نیازمند به‌کارگیزی تنظیم‌کننده‌های رشد است.

ممکن است لقاح انجام شود، ولی رویان قبل از تکمیل مراحل رشد و نمو از بین برود. در این حالت دانه‌های نارسی تشکیل می‌شوند که ریزند و پوسته نازکی دارند. موزهای بدون دانه از این نوع هستند.

گیاه گندم و خیار از گیاهان یک ساله‌اند. شلغم و چغندر قند از گیاهان دو ساله‌اند که در سال دوم، ساقه گل دهنده در آنها ایجاد می‌شود.

زنبق، یک گیاه علفی چند ساله است که زمین ساقه آن در خاک باقی می‌ماند. از رشد جوانه‌های رویش یافته از زمین ساقه زنبق، گیاهان جدیدی ایجاد می‌شوند.

روش مطالعه گیاهان گفتار 1 فصل 9 زیست یازدهم

داروین‌ها برای کشف پدیده خم شدن گیاهان به سمت نور، آزمایش خود را با دانه‌رست چمن انجام دادند.

گیاهان خودرو در مزارعی مانند مزرعه گندم، با ترکیبات حاوی اکسین از بین می‌روند.

قارچ جیبرلا می‌تواند دانه‌رست‌های برنج را به خود آلوده کند. در نتیجه، برنج با اینکه سریع رشد می‌کند، دارای ساقه‌هایی باریک، دراز و ضعیف خواهد شد.

با استفاده از جیبرلین، می‌توان میوه‌ها از جمله انگور را درشت کرد.

برای رسیدن میوه‌های نارس می‌توان در پاکت میوه‌ها، یک سیب یا موز رسیده قرار داد. اتیلن آزاد شده از آنها کمک می‌کند تا سایر میوه‌ها نیز برسند.

گفتار 2 فصل 9 زیست یازدهم و گیاهان آن

گیاه داوودی روز کوتاه، شبدر شب بلند و گوجه فرنگی برای گل دهی نسبت به نور بی تفاوت است.

اگر بذر نوعی گیاه گندم را مرطوب کنیم و در سرما قرار دهیم، دوره رویشی آن کوتاه می‌شود و زودتر گل می‌دهد.

یکی از آلکالوئیدها، نیکوتین است که در گیاه تنباکو وجود دارد. نیکوتین، در دور کردن گیاهخواران نقش دارد.

برگ درخت آکاسیا، میزبان حشرات مختلفی است. در روزهای عادی، مورچه‌ها در آن ساکن‌اند. زمانی که آکاسیا می‌خواهد گرده افشانی کند، به زنبورها وابسته است. گل‌های آکاسیا نوعی ترکیب شیمیایی تولید کرده که مورچه‌ها را فراری می‌دهد. بنابراین زنبورها می‌توانند بیایند و کار گرده افشانی را انجام دهند.

گیاهان دارزی، گیاهانی‌اند که روی درختان رشد می‌کنند.

هنگامی که حشره‌ای برگ گیاه تنباکو را بخورد، از یاخته‌های آسیب دیده برگ ترکیب فراری متصاعد می‌شود. نوعی زنبور وحشی این ترکیب را شناسایی کرده و به حشره‌ها حمله می‌کند.

اسم گیاه های فصل 3 و 4 زیست دوازدهم

رنگ گل میمونی مثال خوبی از بارزیت ناقص است. گل میمونی دو رنگ اصلی قرمز و سفید دارد. زمانی که آن را به رنگ صورتی می‌بینید، بین این دو رنگ رابطه بارزیت ناقص برقرار است.

در رابطه با صفات چند جایگاهی، می‌توان به رنگ نوعی ذرت اشاره کرد. رنگ این ذرت، طیفی از سفید تا قرمز است.

درخت گیسو از گذشته‌های دور تا اکنون، در حال زندگی است. طبق شواهد سنگواره‌ای، این درخت در 170 میلیون سال پیش هم وجود داشته است.

گیاهان گل مغربی چارلاد، گامت‌های دو لاد ایجاد می‌کنند. اگر آنها با گامت‌های تک لاد گیاهان طبیعی آمیزش کنند، تخم‌های حاصل سه لاد خواهند شد و گیاه حاصل، نازاست.

روش مطالعه گیاه های C3، CAM و C4

برای اینکه روش مطالعه گیاه‌های C3، CAM و C4 را یاد بگیرید، لازم است که حداقل با چرخه کربس و کالوین آشنا باشید.

گیاهان CAM در واکوئول‌های خود ترکیباتی دارند که آب را نگه می‌دارد. تثبیت اولیه کربن در آنها در شب که روزنه‌ها بازند و چرخه کالوین در روز انجام می‌شود که روزنه‌ها بسته‌اند. آناناس از گیاهان کَم (CAM) است. گل رز یک گیاه C3 و ذرت، یک گیاه C4 است.

هنوز بین تستی و تشریحی خوندن زیست شناسی مرددی؟ اسم و شماره‌ت رو توی فرم زیر بذار تا یه مشاور رتبه برتر، درباره روش مطالعه راهنماییت کنه.

جمع بندی روش مطالعه زیست گیاهی کنکور

در این مقاله سعی کردیم تا حد امکان به این پرسش پاسخ دهیم که زیست گیاهی را چگونه بخوانیم. برای اینکه بهترین روش را برای مطالعه مباحث مرتبط با گیاهان پیدا کنیم، باید منبع درستی انتخاب کنیم. مطابق تمام درس‌ها، منبع اصلی ما برای زیست‌شناسی هم کتاب درسی است. بعد از اینکه مطالب مربوطه را به‌ترتیب از پایه‌های دهم، یازدهم و دوازدهم خواندیم، می‌توانیم منابع دور دوم را بخوانیم. ما در بایوبنام، بهترین کتاب‌های زیست گیاهی را برای شما معرفی کردیم.

پس از اینکه با کلیت گیاه‌شناسی آشنا شدید، می‌توانید مبحثی خواندن را شروع کنید. برای این منظور، در قسمتی از مقاله، اولویت مباحث در روش مطالعه زیست گیاهی کنکور تجربی را ارائه دادیم. روش دیگری که با آن می‌توانید به مطالعه بپردازید، گروه‌بندی گیاهان براساس صفات و ساختار است. یکی از دسته‌بندی‌های به‌شدت مهم در این زمینه، تک لپه‌ای‌ها و دو لپه‌ای‌ها هستند که مفصل آنها را شرح دادیم.

اینکه شما بخواهید زیست گیاهی را حذف کنید و برای کنکور نخوانید، به خودتان ربط دارد. سعی کردیم شما را روشن سازیم که چرا این کار، تصمیم درستی نیست. بودجه بندی، تعداد و درصد سوالات مباحث مرتبط به گیاهان در زیست‌شناسی کنکور، مباحث دیگری بود که بررسی کردیم. در نهایت، بعد از اتمام هر دور مطالعه، باید مرور و جمع بندی داشته باشید تا مطالب در ذهن شما حک بشوند. اگر سوال و پیشنهادی داشتید، حتما با ما در میان بگذارید.

پست های مرتبط

مطالعه این پست ها رو از دست ندین!
چرا هرچی زیست میخونم نتیجه نمی‌گیرم؟ (اصلاح روش مطالعه زیست)

چرا هرچی زیست میخونم نتیجه نمی‌گیرم؟ (اصلاح روش مطالعه زیست)

آنچه در این پست میخوانید نقش اصلاح روش مطالعه در نتیجه گیری زیستدلایل رایج نتیجه نگرفتن از مطالعه زیستاستفاده از…

بیشتر بخوانید
روش مطالعه زیست انسانی کنکور - مباحث انسانی زیست را چگونه بخوانیم؟

روش مطالعه زیست انسانی کنکور – مباحث انسانی زیست را چگونه بخوانیم؟

آنچه در این پست میخوانید زیست انسانی کنکور شامل چه فصل‌هایی است؟زیست‌شناسی انسانی چند درصد کنکور است؟ (بودجه بندی)زیست انسانی…

بیشتر بخوانید
روش مطالعه زیست جانوری کنکور - زیست جانوری را چگونه بخوانیم؟

روش مطالعه زیست جانوری کنکور – زیست جانوری را چگونه بخوانیم؟

آنچه در این پست میخوانید زیست جانوری کنکور شامل چه فصل‌هایی است؟زیست‌شناسی جانوری چند درصد کنکور است؟ (بودجه بندی)چرا زیست…

بیشتر بخوانید

نظرات

سوالات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *