گفتار 3 فصل 8 زیست دوازدهم [آموزش و تدریس ویدیویی]
![گفتار 3 فصل 8 زیست دوازدهم [آموزش و تدریس ویدیویی]](https://biobenam.com/wp-content/uploads/2024/08/BIO-012-S8-P3-THUMB.webp)
گفتار 3 فصل 8 زیست دوازدهم را با آموزش و تدریس ویدیویی و توضیح به بهترین شکل یاد بگیرید. تدریس بهروز این گفتار همراه با آموزش ویدیویی «دکتر الهه بنام» را در سایت بایوبنام، رایگان ببینید.
در گفتارهای قبلی دانستیم که جانوران بعضی از رفتارها را غریزی انجام داده و بعضی دیگر را براساس یادگیری انجام میدهند. جانورانی که زندگی گروهی دارند، باید بتوانند با هم ارتباط برقرار کنند. حال نوبت آن است که به آموزش آخرین گفتار از آخرین فصل زیست 12 بپردازیم.
در ابتدا، ویدیوی آموزشی این بخش را مشاهده میکنیم.
فیلم تدریس گفتار 3 فصل 8 زیست دوازدهم
آموزش ویدیویی بخشی از «گفتار سوم فصل هشتم زیست دوازدهم» را در پایین قرار دادهایم. مدرس این قسمت، خانم دکتر الهه بنام، رتبه 37 کنکور تجربی هستند.
در این گفتار قرار است با ارتباط و زندگی گروهی آشنا شویم. ارتباط بین جانوران بهخصوص زنبورهای عسل را در ابتدا مورد بررسی قرار میدهیم. پس از آن زندگی گروهی و رفتار دگرخواهی را مطالعه میکنیم و یاد میگیریم.
بیشتر بدانید: آموزش فصل هشتم زیست دوازدهم
ارتباط و زندگی گروهی؛ گفتار سوم فصل هشتم زیست دوازدهم
برخی از جانوران زندگی گروهی دارند. برای زندگی در گروه، جانوران باید بتوانند با هم ارتباط برقرار کنند.
ارتباط بین جانوران
بعضی جانوران مانند زنبورها با استفاده از فرومونها با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. جوجه کاکایی با لمس منقار والد با او ایجاد ارتباط و غذا درخواست میکند. جانوران از راههای گوناگون مانند تولید صدا، علامتهای دیداری، بو و لمس کردن با یکدیگر ارتباط برقرار ساخته و اطلاعات مبادله میکنند. در نتیجه این ارتباط، رفتار آنها تغییر میکند. صدای جیرجیرک نر، اطلاعاتی مانند گونه و جنسیت را به اطلاع جیرجیرک ماده میرساند. برقراری ارتباط برای یافتن غذا را در زنبورهای عسل بررسی میکنیم.
ارتباط در زنبورهای عسل
زنبورهای کارگر شهد و گرده گلها را جمعآوری کرده و به کندو میآورند. وقتی زنبور کارگر منبع غذایی جدیدی پیدا میکند و به کندو باز میگردد، خیلی طول نمیکشد که تعداد زیادی زنبور کارگر در محل آن منبع غذایی دیده میشوند. چرا چنین است؟
زنبور یابنده پس از بازگشت، اطلاعات خود درباره منبع غذایی را به زنبورهای دیگر ارائه میکند. این زنبور با انجام حرکات ویژهای اطلاعات خود را به زنبورهای دیگر نشان میدهد. زنبورهای کارگر با مشاهده این حرکات، فاصله تقریبی کندو تا محل منبع غذا و جهتی را که باید پرواز کنند، درمییابند. برای مثال، هرچه این حرکات طولانیتر باشد، منبع غذایی دورتر است. افزون بر آن هنگام انجام حرکات، زنبور یابنده صدای وز وز متفاوتی نیز دارد.
زنبورهای کارگر با استفاده از اطلاعات کلی که از زنبور یابنده درباره منبع غذایی دریافت کردهاند، به سمت آن پرواز و به کمک بویایی خود، محل دقیق غذا را پیدا میکنند. این روش برقراری ارتباط چه مزیتی برای زنبورها دارد؟ وقتی زنبورهای کارگر قبل از جستوجو درباره محل منبع غذا اطلاعات داشته باشند، با صرف انرژی کمتر و در زمان کوتاهتری محل دقیق آن را پیدا میکنند.
با ادامه گفتار 3 فصل 8 زیست دوازدهم همراه بایوبنام باشید.
زندگی گروهی
برخی جانوران مانند مورچه و گرگ به شکل گروهی زندگی میکنند و با هم همکاری دارند. زندگی گروهی برای این جانوران چه فایدهای دارد؟ جانوران از زندگی گروهی سود میبرند. برای مثال احتمال شکار شدن جانور در گروه کمتر است زیرا نگهبانهای گروه، محیط اطراف را زیر نظر میگیرند. دسترسی به منابع غذایی نیز ممکن است افزایش یابد. مثلا زنبورها را بررسی کنیم. زنبور عسل میتواند درباره محل منبع غذا از جانوران دیگر گروه اطلاعات کسب کند. شکار گروهی نیز موفقیت بیشتری دارد. افراد یک گروه میتوانند شکار بزرگتری را به دام بیندازند.
اجتماع مورچهها از گروههایی تشکیل شده است که در اندازه، شکل و کارهایی که انجام میدهند تفاوت دارند. مثلا در اجتماع مورچههای برگبُر، کارگرها اندازههای متفاوتی دارند. تعدادی از آنها برگها را برش میدهند و به لانه حمل میکنند. گروهی دیگر کار دفاع را انجام میدهند.
این مورچهها قطعههای برگ را به عنوان کود برای پرورش نوعی قارچ که از آن تغذیه میکنند، به کار میبرند.
بیشتر بدانید: تدریس گفتار یک فصل هشت زیست دوازدهم
رفتار دگرخواهی
در بین جانورانی که زندگی گروهی دارند، افراد نگهبانی هستند که با تولید صدا حضور شکارچی را به دیگران هشدار میدهند نا به موقع فرار کنند. البته آنها با این کار توجه شکارچی را به خود جلب کرده، احتمال بقای خود را کاهش میدهند.
زنبورهای عسل کارگر، نازا هستند و نگهداری و پرورش زادههای ملکه را انجام میدهند. جانوران نگهبان و زنبورهای عسل کارگر رفتار دگرخواهی دارند. دگرخواهی رفتاری است که در آن یک جانور بقا و موفقیت تولیدمثلی جانور دیگری را با هزینه کاسته شدن از احتمال بقا و تولیدمثل خود، افزایش میدهد. آیا با توجه به مطالب گفتار 3 فصل 8 زیست دوازدهم، میتوانید توضیح دهید که چرا جانوران رفتار دگرخواهی انجام میدهند؟
افراد نگهبان در گروه جانوران و یا زنبورهای عسل، رفتار دگرخواهی را نسبت به خویشاوندان خود انجام میدهند. آنها با خویشاوندانشان، ژنهای مشترکی دارند. بنابراین اگرجه این جانوران خود زادهای نخواهند داشت، ولی خویشاوندان آنها میتوانند زادآوری کرده و ژنهای مشترک را به نسل بعد منتقل کنند. به همین علت است که براساس انتخاب طبیعی، رفتار دگرخواهی برگزیده شده است.
تشکیل گروه همکاری
در نمونهای دیگر از دگرخواهی جانوران با یکدیگر گروه همکاری تشکیل میدهند. برای مثال خفاشهای خونآشام بهطور گروهی درون غارها یا سوراخ درختان زندگی میکنند. غذای آنها خون پستانداران بزرگ مثل دامهاست.
این خفاشها خونی را که خوردهاند با یکدیگر به اشتراک میگذارند. خفاشی که غذا خورده است کمی از خون خورده شده را برمیگرداند تا خفاش گرسنه آن را بخورد. در غیر اینصورت خفاش گرسنه خواهد مرد. خفاشی که غذا دریافت کرده، کار خفاش دگرخواه را در آینده جبران میکند. اگر جبران نشود، این خفاش از اشتراک غذا کنار گذاشته میشود.
خفاشهایی که دگرخواهی انجام میدهند، لزوما خویشاوند نیستند. در واقع، رفتار دگرخواهی که در اثر انتخاب طبیعی برگزیده شده، به بقای آنها منجر میشود.
دگرخواهی رفتاری به نفع خود فرد؛ گفتار 3 فصل 8 زیست دوازدهم
گاهی دگرخواهی، رفتاری به نفع خود فرد است. در میان پرندگان، افراد یاریگری هستند که در پرورش زادهها به والدین آنها یاری میرسانند. مشخص شده است وجود این یاریگرها احتمال بقای زادهها را افزایش میدهد.
یاریگرها اغلب پرندههای جوانیاند که با کمک به والدین صاحب لانه، تجربه کسب میکنند. هنگام زادآوری میتوانند از این تجربهها برای پرورش زادههای خود استفاده کنند. شاید هم با مرگ احتمالی جفتهای زادآور، قلمرو آنها را تصاحب و خود زادآوری کنند.
بیشتر بدانید: تدریس گفتار دو فصل هشت زیست دوازدهم
فعالیت 6 صفحه 124 زیست دوازدهم
نمودار زیر مزیت زندگی گروهی را نشان میدهد. آن را تفسیر کنید.
جواب فعالیت 6 صفحه 124 زیست دوازدهم
طبق نمودار با افزایش کبوترهای موجود در یک گروه، درصد موفقیت حمله شکارچی کاهش مییابد. به طوری که اگر تعداد کبوترهای یک گروه به بیش از 50 عدد برسد، درصد موفقیت شکارچی نزدیک به صفر میشود. چون با افزایش تعداد افراد گروه، واکنش آنها به نزدیک شدن شکارچی سریعتر میشود و احتمال شکار آنها کاهش مییابد.
جمع بندی گفتار 3 فصل 8 زیست دوازدهم
در ابتدای این مقاله از سایت بایوبنام، آموزش ویدیویی گفتار سه فصل هشت زیست 12 را ارائه دادیم. مدرس این ویدیوی آموزشی، سرکار خانم دکتر الهه بنام، رتبه 37 کنکور تجربی هستند. پس از آن سعی کردیم با دستهبندی درست و بیانی شیوا، تمام مطالب و نکات زیست دوازدهم فصل هشتم گفتار سوم را پوشش دهیم.
لازم به ذکر است که جواب فعالیتهای کتاب درسی را نیز در این مقاله آوردهایم. چنانچه نظر و پیشنهادی دارید، از طریق بخش نظرات با ما در میان بگذارید.