گفتار 2 فصل 8 زیست دوازدهم [آموزش و تدریس ویدیویی]
![گفتار 2 فصل 8 زیست دوازدهم [آموزش و تدریس ویدیویی]](https://biobenam.com/wp-content/uploads/2024/08/BIO-012-S8-P2-THUMB.webp)
گفتار 2 فصل 8 زیست دوازدهم را با آموزش و تدریس ویدیویی و توضیح به بهترین شکل یاد بگیرید. تدریس بهروز این گفتار همراه با آموزش ویدیویی «دکتر الهه بنام» را در سایت آموزش زیست، رایگان ببینید.
در گفتار قبلی دیدیم که جانوران جدای انجام رفتارهای غریزی، میتوانند بعضی رفتارها را هم آموزش ببینند و انجام بدهند. فکر میکنید نقش انتخاب طبیعی در بروز رفتار جانوران تا چه حد است؟ حال نوبت آن است که به آموزش دومین گفتار از هشتمین فصل زیست 12 بپردازیم.
در ابتدا، ویدیوی آموزشی این بخش را مشاهده میکنیم.
فیلم تدریس گفتار 2 فصل 8 زیست دوازدهم
آموزش ویدیویی بخشی از «گفتار دوم فصل هشتم زیست دوازدهم» را در پایین قرار دادهایم. مدرس این قسمت، خانم دکتر الهه بنام، رتبه 37 کنکور تجربی هستند.
رفتارشناسی با دیدگاه انتخاب طبیعی اولین موضوعی است که با آن آشنا میشویم. سپس به بررسی زادآوری و تولید مثل میپردازیم. انتهای گفتار نیز به غذایابی، خواب زمستانی و رکود تابستانی اختصاص دارد.
بیشتر بدانید: آموزش فصل هشتم زیست دوازدهم
انتخاب طبیعی و رفتار؛ گفتار دوم فصل هشتم زیست دوازدهم
پژوهشگران در بررسی یک رفتار تلاش میکندد به دو نوع پرسش پاسخ دهند. پرسش نوع اول اینکه جانور چگونه رفتاری را انجام میدهد؟ برای پاسخ به این پرسش پژوهشگران فرایندهای ژنی، رشد و نمو و عملکرد بدن جانور را بررسی میکنند. پرسش نوع دوم این است که چرا جانور رفتاری را انجام میدهد؟ پرسش دوم به دیدگاه انتخاب طبیعی مربوط است. مثال زیر را بخوانید.
پرنده کاکایی پس از آنکه جوجههایش از تخم بیرون میآیند، پوستههای تخم را از لانه خارج میکند. جوجهها و تخمهای کامایی در میان علفهای اطراف آشیانه به خوبی استتار میشوند. البته رنگ سفید داخل پوسته تخمهای شکسته بسیار مشخص است.
رفتارشناسی با دیدگاه انتخاب طبیعی
در رفتارشناسی با دیدگاه انتخاب طبیعی، پژوهشگران برای پاسخ به پرسش چرایی رفتارها و اثر انتخاب طبیعی در شکل دادن به آنها پژوهش میکنند. آنها نقش سازگارکنندگی رفتارهای گوناگون و بهعبارتی نقش رفتارها را در بقا و زادآوری بیشتر جانوران بررسی میکنند. این کار با بررسی سود و هزینه رفتار برای جانور، انجام میشود.
بیشتر بدانید: تدریس گفتار یک فصل هشت زیست دوازدهم
رفتار سازگارکننده کاکایی
چرا کاکایی پوستههای تخم را از لانه خارج میکند؟ برای یافتن پاسخ این پرسش، پژوهشگری آزمایشی را طراحی کرد.
او تخمهای مرغ خانگی را شبیه تخمهای کاکایی رنگآمیزی کرد و آنها را در محل آشیانهسازی کاکاییها قرار داد. پژوهشگر در کنار تعدادی از این تخمها، پوستهتخمهای شکسته کاکایی را نیز قرار داد. او مشاهده کرد کلاغها بیشتر تخممرغهایی را که کنار پوستههای تخم کاکایی قرار داشتند، پیدا کرده و آنها را خوردند.
رنگ سفید داخل پوسته تخمهای شکسته، راهنمای کلاغها بود. پژوهشگر نتیجه گرفت کاکاییها رفتار دور انداختن پوسته تخمهای شکسته از لانه را برای کاهش احتمال شکارشدن و افزایش احتمال بقای جوجهها انجام میدهند.
کاکاییها زمان بسیار کوتاهی را برای بیرونبردن پوسته تخمها صرف میکنند اما این رفتار در بقای زادههای آنها نقشی حیاتی دارد. این رفتارِ کاکاییها، سازگارکننده است زیرا احتمال دسترسی شکارچی به زادهها کاهش و احتمال بقای آنها را افزایش میدهد. از طرف دیگر به سود پرنده و زادههای آن است. رفتارهای سازگارکننده با سازوکار انتخاب طبیعی، برگزیده میشوند.
فعالیت 4 صفحه 116 گفتار 2 فصل 8 زیست دوازدهم
در پژوهش درباره رفتار بیرون انداختن پوسته تخم در کاکاییها:
الف) پژوهشگر چه فرضیهای را دنبال میکرد؟
ب) چرا پژوهشگر فقط در کنار تعدادی از تخممرغهای رنگآمیزی شده، پوسته تخم کاکایی قرار داد؟
جواب فعالیت 4 صفحه 116 زیست دوازدهم
جواب بخش الف با روش اول: پژوهشگر فرض کرده بود کاکاییها رفتار دور انداختن پوسته تخمهای شکسته از لانه را برای کاهش احتمال شکار شدن و افزایش احتمال بقای جوجهها انجام میدهند.
جواب بخش الف با روش دوم: پژوهشگر فرض را بر این گذاشت که بیرون انداختن پوسته تخم برای حفاظت از شکارچی انجام میشود.
جواب بخش ب با روش اول: پژوهشگر در کنار تعدادی از تخممرغهای رنگآمیزی شده، پوسته تخم کاکایی قرار داد تا با این کار، تخمها را به دو گروه آزمایشی و کنترلی تقسیم کند.
جواب بخش ب با روش دوم: برای اینکه بررسی کند طبق فرضیه او، کلاغ، بیشتر، تخمهای قرار گرفته در کنار پوسته تخم را میخورد یا وجود این پوستهها تاثیری در انتخاب تخمها به عنوان غذا ندارد.
زادآوری (تولید مثل)
داشتن بیشترین تعداد زادههای سالم، معیاری برای موفقیت زادآوری در جانوران است. جانوران برای دستیابی به موفقیت در زادآوری (تولید مثل)، رفتارهای زادآوری انجام میدهند. انتخاب جفت یکی از این رفتارهاست. در رفتار انتخاب جفت، جانور ابتدا ویژگیهای جفت را بررسی میکند. سپس تصمیم میگیرد با آن جفتگیری کند یا نه. در ادامه گفتار 2 فصل 8 زیست دوازدهم، انتخاب جفت را در طاووس بررسی میکنیم.
ویژگیهای ظاهری طاووس نر و ماده متفاوت است. در فصل زادآوری دم طاووس نر، پرهای پرنقش و نگاری پیدا میکند. طاووس نر برای جلب جفت، دم خود را مانند بادبزن میگستراند تا بهتر در معرض دید جانور ماده قرار گیرد. طاووس ماده دم طاووسهای نر را بررسی میکند. سپس نری را به عنوان جفت انتخاب میکند. نر انتخاب شده، رنگ درخشان و لکههای چشم مانند بیشتری روی پرهای دم خود دارد.
چرا ماده ها رفتار انتخاب جفت را انجام میدهند؟
در جانوران، مادهها بیشتر از نرها رفتارها انتخاب جفت را انجام میدهند. چرا چنین است؟
در جانوران هر یک از والدین باید انرژی و مدت زمانی را برای زادآوری و پرورش زادهها صرف کنند. جانوران ماده معمولا زمان و انرژی بیشتری صرف میکنند. برای مثال نگهداری از تخمها و جوجهها در پرندگان و بارداری و شیردادن به نوزادان در پستانداران فعالیتهای پرهزینهای هستند. این کارها بر دوش جانوران ماده است. بنابراین، تولیدمثل برای آنها هزینه بیشتری دارد. پس جانوران ماده باید جفت انتخاب کنند تا موفقیت تولیدمثلی آنها تضمین شود.
آیا ارتباط میان پرهای زینتی دم طاووس نر با موفقیت زادآوری جانور ماده را میدانید؟ بهصورت طبیعی جانوران ماده در انتخاب جفت به ویژگیهای ظاهری نرها توجه میکنند. درخشانبودن رنگ پرنده یکی از این ویژگیهاست که نشانه سلامت و کیفیت رژیم غذایی آن است. جفتگیری با نری که این نشانه را دارد، سلامت جانور ماده و زادههایش را تضمین میکند.
ویژگیهای ظاهری جانور نر نشانهای از داشتن ژنهای مربوط به صفات سازگارکننده نیز هستند. دم بلند و زینتی طاووس نر شاید حرکت جانور را دشوار و آن را در مقابل شکارچیها آسیبپذیرتر کند و احتمال بقای آن را کاهش دهد. با این حال بقای جانوری با این ویژگی هنگام تولیدمثل، سازگارتر بودن آن را نشان میدهد. در نتیجه در صورت انتخاب آن، زادهها علاوه بر ویژگی ظاهری، ژنهای صفات سازگارتر را نیز به ارث میبرند. ویژگیهای ظاهری مانند دم زینتی طاووس نر یا شاخ گوزن نر از صفات ثانویه جنسی جانوران نر هستند که هنگام جفتیابی و رقابت با نرهای دیگر بهکار میروند.
انتخاب جفت در جیرجیرک
در گونههای مختلف جانوران، انتخاب جفت را فقط جانوران ماده انجام نمیدهند. در نوعی جیرجیرک، جانور نر هزینه بیشتری در تولیدمثل میپردازد و بنابراین جفت را انتخاب میکند.
جیرجیرک نر زامههای خود را درون کیسهای به همراه مقداری مواد مغذی به جانور ماده منتقل میکند. جانور ماده هنگام تشکیل تخم و برای رشد و نمو جنین به مواد مغذی درون کیسه نیاز دارد.
این کیسه بخش قابل توجهی از وزن بدن جانور نر را تشکیل میدهد. جانور نر، جیرجیرک مادهای را انتخاب میکند که بزرگتر باشد. بزرگتر بودن جیرجیرک ماده نشانه آن است که تخمکهای بیشتری دارد و میتواند زادههای بیشتری تولید کند. در این جانوران جیرجیرکهای ماده برای انتخاب شدن رقابت میکنند.
نوع نظام جفت گیری
رفتار تولیدمثلی دیگر در جانوران که در گفتار 2 فصل 8 زیست دوازدهم آموزش میبینیم، نوع نظام جفت گیری آنهاست.
طاووس نر نظام جفت گیری چندهمسری دارد. در این نظام یکی از والدین پرورش و نگهداری زادهها را انجام میدهد. طاووس نر در نگهداری زادهها نقشی ندارد. البته میتواند با نگهداری از قلمرو، منابع غذایی، محل لانه و پناهگاه ایمن از شکارچیها، بهطور غیرمستقیم به مادهها کمک کند. در نتیجه، موفقیت تولیدمثلی هر دو جانور نر و ماده افزایش مییابد.
بیشتر پستانداران نظام چند همسری دارند و بیشتر پرندگان مثل قمری خانگی تک همسراند. در این نظام هر دو والد هزینههای پرورش زادهها را میپردازند. همچنین، در این نظام جانور نر و ماده در انتخاب جفت سهم مساوی دارند.
غذایابی
رفتار غذایابی مجموعه رفتارهای جانور برای جستوجو و به دست آوردن غذاست. غذاهایی که جانوران میخورند معمولا اندازههای متفاوتی دارند. غذاهای بزرگتر انرژی بیشتری دارند اما ممکن است فراوانی آنها کمتر و به دست آوردن آنها دشوارتر باشد. بنابراین، برای جانوران میزان سود یعنی میزان انرژی موجود در غذا و هزینه به دست آوردن غذا و مصرف آن اهمیت دارد.
موازنه بین محتوای انرژی غذا و هزینه به دست آوردن آن، غذایابی بهینه نام دارد. براساس انتخاب طبیعی، رفتار غذایابیای برگزیده میشود که از نظر میزان انرژی دریافتی کارآمدتر باشد. بهعبارت دیگر، جانور بتواند در هر بار غذایابی، بیشترین انرژی خالص را دریافت کند.
خرچنگهای ساحلی صدفهای با اندازه متوسط را ترجیح میدهند زیرا آنها بیشترین انرژی خالص را تامین میکنند. صدفهای بزرگتر انرژی بیشتری دارند اما برای شکستن آنها باید انرژی بیشتری صرف شود.
هنگام غذایابی ممکن است جانور خود در خظر شکارشدن یا آسیبدیدن قرار گیرد. بنابراین رفتار برگزیده باید موازنهای بین کسب بیشترین انرژی و کمترین خطر را نیز نشان دهد. به همین علت است که هنگام وجود شکارچی یا رقیب، جانوران رفتارهای غذایابی خود را تغییر میدهند. آنها در حالتی آماده و گوش به زنگ به غذایابی مشغول میشوند.
گاهی جانوران غذایی را مصرف میکنند که محتوای انرژی چندانی ندارد اما مواد موردنیاز آنها را تامین میکند. برای مثال طوطیهایی که در شکل پایین میبینید خاک رس میخورند تا مواد سمی حاصل از غذاهای گیاهی را در لوله گوارش آنها خنثی کند.
قلمروخواهی
قلمرو یک جانور، بخشی از محدوده جغرافیایی است که جانور در آن زندگی میکند. جانوران در برابر افراد همگونه یا افراد گونههای دیگر از قلمرو خود دفاع میکنند. این رفتار، قلمروخواهی نام دارد.
جانور با رفتارهایی مانند اجرای نمایش و یا تهاجم به جانوران دیگر اعلام میکند که قلمرو متعلق به آن است. مثلا یک پرنده با آواز خواندن سعی میکند از ورود پرنده مزاحم به قلمرو خود جلوگیری کند. اگر آواز موثر نباشد، ممکن است پرنده صاحب قلمرو برای بیرون راندن مزاحم به آن حمله کند.
این فعالیتها نیازمند صرف زمان و مصرف انرژی است. تهاجم ممکن است به آسیبدیدن پرنده صاحب قلمرو هم بینجامد. آواز خواندن ممکن است موقعیت پرنده را برای شکارچی آشکار کند. چرا پرنده هزینههای دفاع از قلمرو را میپذیرد؟
قلمروخواهی برای جانوران فایدههای زیر را دارد:
- استفاده اختصاصی از منابع قلمرو
- افزایش غذا و انرژی دریافتی جانور
- زیاد شدن امکان جفت یابی
- بیشتر شدن دسترسی به پناهگاه برای در امان ماندن از شکارچی
مهاجرت گفتار 2 فصل 8 زیست دوازدهم
هرساله با آغاز فصل پاییز پرندگان مهاجر از سیبری و اروپا به تالابها و آبگیرهای شمال ایران مهاجرت میکنند. این پرندهها پس از زمستانگذرانی، در اوایل بهار به سرزمین خود بازمیگردند.
جابهجایی طولانی و رفتوبرگشتی جانوران، مهاجرت نام دارد. تغییر فصل و نامساعدشدن شرایط محیط و کاهش منابع موردنیاز، جانوران را وا میدارد به سوی زیستگاههای مناسبتر برای تغذیه، بقا و زادآوری مهاجرت کنند. مهاجرت رفتاری غریزی است که یادگیری نیز در آن نقش دارد. بررسی مهاجرت سارها نشان داده است سارهایی که تجربه مهاجرت دارند بهتر از آنهایی که برای نخستین بار مهاجرت میکنند، مسیر مهاجرت را تشخیص میدهند.
در مسیر مهاجرت بسیاری از جانوران از جاهایی عبور میکنند که قبلا در آنجاها نبودهاند. پس آنها چگونه در این محیطهای ناآشنا، راه خود را پیدا میکنند؟ جانوران برای جهتیابی از نشانههای محیطی استفاده میکنند. مثلا جهتیابی هنگام روز با استفاده از موقعیت خورشید و در شب با استفاده از موقعیت ستارهها در آسمان انجام میشود.
جهت یابی کبوتر خانگی و لاک پشت دریایی
وقتی هوا ابری است جانوران چگونه مسیر حرکت را تشخیص میدهند؟ آیا میدان مغناطیسی زمین در جهت یابی جانوران نقش دارد؟ برای پاسخ به این پرسش، پژوهشگران در یک روز ابری آهنربای کوچکی را روی سر کبوتر خانگی قرار دادند. با وجود این آهنربا، پرنده نتوانست مسیر درست را بیابد و به لانه باز گردد.
پژوهشگران نتیجه گرفتند کبوتر خانگی میتواند موقعیت خود را نسبت به میدان مغناطیسی زمین احساس و با استفاده از آن جهت یابی کند. پژوهشگران در سر بعضی از پرندهها ذرات آهن مغناطیسیشده نیز یافتهاند. لاکپشتهای دریایی ماده پس از طی مسافتهای طولانی، برای تخمگذاری به ساحل دریا میآیند. آنها پس از تخمگذاری دوباره به دریا بازمیگردند. به نظر میرسد میدان مغناطیسی زمین در جهت یابی لاک پشتها نیز نقش دارد.
بیشتر بدانید: تدریس گفتار سه فصل هشت زیست دوازدهم
خواب زمستانی و رکود تابستانی
برخی جانوران برای بقا، در زمستان، خواب زمستانی دارند. در این حالت جانور به خواب عمیقی فرو میرود و یک دوره کاهش فعالیت را طی میکند. دمای بدن، مصرف اکسیژن، تعداد تنفس جانور و نیاز جانور به انرژی در این حالت کاهش مییابد. پیش از ورود به خواب زمستانی، جانور مقدار زیادی غذا مصرف مصرف میکند و در بدن آن چربی لازم به مقدار کافی ذخیره میشود تا هنگام خواب به مصرف برسد.
رکود تابستانی نیز یک دوره کاهش فعالیت است که در آن سوختوساز جانور کاهش پیدا میکند. رکود تابستانی در جانورانی دیده میشود که در جاهای بهشدت گرم مانند بیابان زندگی میکنند. این جانوران در پاسخ به نبود غذا یا دورههای خشکسالی، رکود تابستانی انجام میدهند.
فعالیت 5 صفحه 120 گفتار 2 فصل 8 زیست دوازدهم
لاک پشتی که در شکل پایین میبینید، حتی وقتی در آژمایشگاه قرار دارد و غذا و آب کافی دریافت میکند، رکود تابستانی را نشان میدهد. چرا رکود تابستانی را رفتاری ژنی میدانند؟
جواب فعالیت 5 صفحه 120 زیست دوازدهم
روش اول پاسخ: رکود تابستانی یک رفتار ژنی و غریزی است، زیرا جانوران حتی در صورت مهیا بودن غذا و آب و هوای خوب بازهم این رفتار را انجام میدهند.
روش دوم پاسخ: رفتار لاکپشت براساس آنچه در ژن او تعبیه شده است، میباشد نه بر اساس رفتار اکتسابی یا محیطی. بنابراین حتی زمانی که در آزمایشگاه قرار دارد و آب و غذا کافی دریافت میکند نیز رکود تابستانی را نشان میدهد.
جمع بندی گفتار 2 فصل 8 زیست دوازدهم
در ابتدای این مقاله از سایت بایوبنام، آموزش ویدیویی گفتار دو فصل هشت زیست 12 را ارائه دادیم. مدرس این ویدیوی آموزشی، سرکار خانم دکتر الهه بنام، رتبه 37 کنکور تجربی هستند. پس از آن سعی کردیم با دستهبندی درست و بیانی شیوا، تمام مطالب و نکات زیست دوازدهم فصل هشتم گفتار دوم را پوشش دهیم.
لازم به ذکر است که جواب فعالیتهای کتاب درسی را نیز در این مقاله آوردهایم. چنانچه نظر و پیشنهادی دارید، از طریق بخش نظرات با ما در میان بگذارید.