گفتار 3 فصل 2 زیست دوازدهم [آموزش و تدریس ویدیویی]
![گفتار 3 فصل 2 زیست دوازدهم [آموزش و تدریس ویدیویی]](https://biobenam.com/wp-content/uploads/2024/08/BIO-012-S2-P3-THUMB.webp)
گفتار 3 فصل 2 زیست دوازدهم را با آموزش و تدریس ویدیویی و توضیح به بهترین شکل یاد بگیرید. تدریس بهروز این گفتار همراه با آموزش ویدیویی «دکتر الهه بنام» را در سایت آموزش زیست، رایگان ببینید.
در دو گفتار قبلی با رونویسی، ترجمه و مراحل آنها آشنا شدیم. حال نوبت آن است که به آموزش سومین گفتار از دومین فصل زیست 12 بپردازیم.
در ابتدا، ویدیوی آموزشی این بخش را مشاهده میکنیم.
فیلم تدریس گفتار 3 فصل 2 زیست دوازدهم
آموزش ویدیویی بخشی از «گفتار سوم فصل دوم زیست دوازدهم» را در پایین قرار دادهایم. مدرس این قسمت، خانم دکتر الهه بنام، رتبه 37 کنکور تجربی هستند.
تنظیم بیان ژن در پروکاریوتها و یوکاریوتها موضوع اصلی این گفتار است. در این میان با تنظیم منفی و مثبت رونویسی در پروکاریوتها و تنظیم بیان ژن در مراحل غیر رونویسی یوکاریوتها نیز آشنا میشویم.
بیشتر بدانید: آموزش فصل دوم زیست دوازدهم
تنظیم بیان ژن؛ گفتار سوم فصل دوم زیست دوازدهم
همه یاختههای پیکری بدن از تقسیم رشتمان (میتوز) یاخته تخم منشا میگیرند. یاختههای حاصل، از نظر فامتنی و ژنها یکساناند. با این حال در ادامه تقسیمات و رشد جنین، یاختههای متفاوتی ایجاد میشوند که اعمال مختلفی انجام میدهند. مثلا یاختههای عصبی و ماهیچهای بدن یک فرد، ژنهای یکسانی دارند ولی دارای عملکرد و شکل متفاوتی هستند. چگونه ممکن است یاختههایی با ژنهای یکسان تا این حد متفاوت باشند؟
پاسخ این است که در هر یاخته تنها تعدادی از ژنها فعال و سایر ژنها غیرفعال هستند. هرگاه اطلاعات ژنی در یک یاخته مورد استفاده قرار بگیرد، میگوییم آن ژن بیان شده و به اصطلاح روشن است. ژنی هم که مورد استفاده قرار نمیگیرد خاموش و به اصطلاح بیان نشده است.
مقدار، بازه و زمان استفاده از ژن در یاختههای مختلف یک جاندار ممکن است فرق داشته باشد. به گونهای که ممکن است حتی در یک یاخته هم بسته به نیاز متفاوت باشد.
به فرایندهایی که تعیین میکنند در چه هنگام، به چه مقدار و کدام ژنها بیان شوند و یا بیان نشوند، فرایندهای تنظیم بیان ژن میگویند. تنظیم بیان ژن فرایندی بسیار دقیق و پیچیده است و عوامل متعددی ممکن است بر آن اثر بگذارند.
تنظیم بیان ژن موجب میشود تا جاندار به تغییرات پاسخ دهد. مثلا در گیاه، نور میتواند باعث فعال شدن ژن سازنده آنزیمی شود که در فتوسنتز مورد استفاده قرار میگیرد. در نبود نور این ژن بیان نمیشود. همچنین تنظیم بیان ژن میتواند موجب ایجاد یاختههای مختلفی از یک یاخته شود. یاختههای متفاوتی که از یاختههای بنیادی مغز استخوان ایجاد میشوند، مثالی مناسب در این مورد هستند.
تنظیم بیان ژن در پروکاریوتها
محصول ژن، رنا و پروتئین است. بنابراین، تغییر در فعالیت ژنها، بر ساخت این محصولات نیز اثر میگذارد. تنظیم بیان ژن در پروکاریوتها میتواند در هر یک از مراحل ساخت رنا و پروتئین تاثیر بگذارد. با این حال و بهطور معمول، تنظیم بیان ژن در مرحله رونویسی انجام میشود.
در مواردی ممکن است یاخته با تغییر در پایداری (طول عمر) رنا با پروتئین، فعالیت آن را تنظیم کند.
بیشتر بدانید: تدریس گفتار یک فصل دو زیست دوازدهم
تنظیم رونویسی در پروکاریوتها
در این نوع تنظیم عواملی به پیوستن رنابسپاراز به توالی راهانداز کمک و یا مانعِ حرکت رنابسپاراز میشوند. در نتیجه، رونویسی ژن تسهیل یا ممانعت میشود. مثلا با اتصال پروتئینهای خاصی به بخشی از دنا که سر راه رنابسپاراز است، از انجام رونویسی جلوگیری میشود.
نمونه این نوع تنظیم، در نوعی باکتری به نام اشریشیا کلی شناحته شده است. قند مصرفی ترجیحی این باکتری گلوکز است. اگر گلوکز در محیط باکتری وجود نداشته باشد ولی قند دیگری به نام لاکتوز در اختیار باکتری قرار بگیرد، باکتری میتواند از این قند استفاده کند. این قند متفاوت از گلوکز بوده و آنزیمهای لازم برای مصرف آن نیز متفاوت است.
وقتی لاکتوز در محیط وجود دارد، باکتری باید آنزیمهای تجزیهکننده آن را بسازد. در نبود یا کاهش لاکتوز نیز، ساخت آنزیمهای تجزیهکننده آن متوقف یا کاهش پیدا میکند. باکتری چگونه میتواند حضور لاکتوز را در محیط تشخیص دهد و آنزیمهای تجزیهکننده آن را بسازد؟ ژنهایی که این آنزیمها را میسازند چگونه روشن و یا خاموش میشوند؟
در پروکاریوتها، بیان ژن به دو صورت منفی و مثبت تنظیم میشود. در ادامه گفتار 3 فصل 2 زیست دوازدهم آنها را یاد میگیریم.
تنظیم منفی رونویسی
در گفتار 1 آموختیم که رونویسی با چسبیدن رنابسپاراز به راهانداز مربوط به ژن شروع میشود. حال اگر مانعی بر سر راه رنابسپاراز وجود داشته باشد، رونویسی انجام نمیشود. به این نوع تنظیم، تنظیم منفی رونویسی میگویند.
مانع پیشروی رنابسپاراز نوعی پروتئین به نام مهارکننده است. این پروتئین به توالی خاصی از دنا به نام اپراتور متصل میشود و جلوی حرکت رنابسپاراز را میگیرد.
لاکتوز موجود در محیط به باکتری وارد میشود و با اتصال به مهارکننده، شکل آن را تغییر میدهد. تغییر شکل مهارکننده، آن را از اپراتور جدا میکند و نیز مانع از اتصال آن به اپراتور میشود. با برداشته شدن مانع از سر راه، رنابسپاراز میتواند رونویسی ژنها را انجام دهد.
محصولات این ژنها تجزیه لاکتوز را ممکن میکند.
تنظیم مثبت رونویسی
در این نوع تنظیم، پروتئینهای خاصی به رنابسپاراز کمک میکنند تا بتواند به راهانداز متصل شود و رونویسی را شروع کند. مثال این نوع تنظیم در باکتری اشرشیاکلای وجود دارد. مشخص شده که اگر در محیط باکتری، قند مالتوز وجود داشته باشد، درون باکتری آنزیمهایی ساخته میشوند که در تجزیه آن دخالت دارند. در عدم حضور مالتوز این آنزیمها ساخته نمیشوند چون باکتری نیازی به آنها ندارد.
تنظیم رونویسی در مورد این ژنها بهصورت مثبت انجام میشود. در حضور قند مالتوز، انواعی از پروتئین به نام فعالکننده وجود دارند که به توالیهای خاصی از دنا متصل میشوند. به این توالیها جایگاه اتصال فعال کننده گفته میشود. در حضور مالتوز در محیط، پروتئین فعالکننده به جایگاه خود متصل میشود. پس از اتصال به رنابسپاراز کمک میکند تا به راهانداز متصل شود و رونویسی را شروع کند.
چه عاملی سبب میشود که فعالکننده به جایگاه خود بچسبد؟ این عامل مالتوز است. اتصال مالتوز به فعالکننده باعث پیوستن آن به جایگاه اتصال شده و رونویسی شروع میشود.
تنظیم بیان ژن در یوکاریوتها
تنظیم بیان ژن در یوکاریوتها پیچیدهتر از پروکاریوتهاست و میتواند در مراحل بیشتری انجام شود. یاختههای یوکاریوتی بهوسیله غشاها به بخشهای مختلفی تقسیم شدهاند. بنابراین، برای آنکه یاخته نسبت به یک ماده واکنش نشان دهد، آن ماده باید به طریقی از غشاها عبور کند و ژنها را تحت تاثیر قرار دهد.
در یاختههای یوکاریوتی، بیشتر ژنها در هسته و برخی در راکیزهها و دیسهها قرار دارند. در هر یک از این محلها، یاخته میتواند بر بیان ژن نظارت داشته باشد. بنابراین تنظیم بیان ژن میتواند در مراحل متعددی انجام شود.
بیشتر بدانید: تدریس گفتار دو فصل دو زیست دوازدهم
با ادامه گفتار 3 فصل 2 زیست دوازدهم همراه بایوبنام باشید.
تنظیم بیان ژن در مرحله رونویسی
در یوکاریوتها نیز مانند پروکاریوتها، رونویسی با پیوستن رنابسپاراز به راهانداز آغاز میشود. در یوکاریوتها رنابسپاراز نمیتواند به تنهایی راهانداز را شناسایی کند. برای پیوستن به آن نیازمند پروتئینهایی به نام عوامل رونویسی هستند. گروهی از این پروتئینها با اتصال به نواحی خاصی از راهانداز، رنابسپاراز را به محل راهانداز هدایت میکند. چون تمایل پیوستن این پروتئینها به راهانداز در اثر عواملی تغییر میکنند، مقدار رونویسی ژن آن هم تغییر میکند.
در یوکاریوتها ممکن است عوامل رونویسی دیگری به بخشهای خاصی از دنا به نام توالی افزاینده متصل شوند. با پیوستن این پروتئینها به توالی افزاینده و با ایجاد خمیدگی در دنا، عوامل رونویسی در کنار هم قرار میگیرند. کنار هم قرارگیری این عوامل، سرعت رونویسی را افزایش میدهند. توالیهای افزاینده متفاوت از راهانداز هستند و ممکن است در فاصله دوری از ژن قرار داشته باشند. اتصال این پروتیئنها بر سرعت و مقدار رونویسی ژن موثر است.
تنظیم بیان ژن در مراحل غیر رونویسی
در یوکاریوتها تنظیم بیان ژن میتواند پیش از رونویسی یا پس از آن هم انجام شود. اتصال بعضی رناهای کوچک مکمل به رنای پیک مثالی از تنظیم بیان ژن پس از رونویسی است. با اتصال این رناها، از کار رناتن جلوگیری میشود. در نتیجه، عمل ترجمه متوقف و رنای ساخته شده پس از مدتی تجزیه میشود.
روش تنظیم دیگر در سطح فامتنی است. بهطور معمول بخشهای فشرده فامتن کمتر در دسترس رنابسپارازها قرار میگیرند. بنابراین یاخته میتواند با تغییر در میزان فشردگی فامتن در بخشهای خاصی، دسترسی رنابسپاراز را به ژن مورد نظر تنظیم کند. حدس میزنید این تنظیم بیان ژن پیش از رونویسی است یا پس از آن؟
از روشهای دیگر تنظیم بیان ژن طول عمر رنای پیک است. افزایش طول عمر رنای پیک موجب افزایش محصول میشود. این فرایندها در میزان پروتئینسازی موثر خواهند بود. شیوههای دیگری نیز در تنظیم بیان ژن موثرند که نحوه عمل بسیازی از آنها ناشناخته است.
جمع بندی گفتار 3 فصل 2 زیست دوازدهم
در ابتدای این مقاله از سایت بایوبنام، آموزش ویدیویی گفتار سه فصل دو زیست 12 را ارائه دادیم. مدرس این ویدیوی آموزشی، سرکار خانم دکتر الهه بنام، رتبه 37 کنکور تجربی هستند. پس از آن سعی کردیم با دستهبندی درست و بیانی شیوا، تمام مطالب و نکات زیست دوازدهم فصل دوم گفتار سوم را پوشش دهیم.
تمرکز این گفتار روی تنظیم بیان ژن در پروکاریوتها و یوکاریوتها و مقایسه و بررسی آنها بود. خوشحال میشویم نظرات خود را با بایوبنام در میان بگذارید.