گفتار 3 فصل 1 زیست دوازدهم [آموزش و تدریس ویدیویی]
![گفتار 3 فصل 1 زیست دوازدهم [آموزش و تدریس ویدیویی]](https://biobenam.com/wp-content/uploads/2024/08/BIO-012-S1-P3-THUMB.webp)
گفتار 3 فصل 1 زیست دوازدهم را با آموزش و تدریس ویدیویی و توضیح به بهترین شکل یاد بگیرید. تدریس بهروز این گفتار همراه با آموزش ویدیویی «دکتر الهه بنام» را در سایت بایوبنام، رایگان ببینید.
پروتئینها از کنار هم قرار گرفتن آمینواسیدها شکل میگیرند. در این مقاله علاوه بر آنها، آنزیمها را نیز بررسی میکنیم. حال نوبت آن است که به آموزش سومین گفتار از اولین فصل زیست 12 بپردازیم.
در ابتدا، ویدیوی آموزشی این بخش را مشاهده میکنیم.
فیلم تدریس گفتار 3 فصل 1 زیست دوازدهم
آموزش ویدیویی بخشی از «گفتار سوم فصل اول زیست دوازدهم» را در پایین قرار دادهایم. مدرس این قسمت، خانم دکتر الهه بنام، رتبه 37 کنکور تجربی هستند.
در ابتدا با ساختار آمینواسیدها و سطوح مختلف ساختاری در پروتئینها آشنا شده و نقش پروتئینها را یاد میگیریم. پس از آن به بررسی ساختار آنزیمها و عملکرد اختصاصی و عوامل موثر بر فعالیت آنها میپردازیم. انتهای گفتار نیز به کاربرد آنزیمها در صنعت اختصاص دارد.
بیشتر بدانید: آموزش فصل اول زیست دوازدهم
پروتئین ها؛ گفتار سوم فصل اول زیست دوازدهم
دنا و رنا در یاخته، ذخیره و انتقال اطلاعات را بر عهده دارند. علاوه بر آنها، مولکولهای دیگری نیز به انجام فرایندهای مختلف یاختهای کمک میکنند. از جمله این مولکولها، پروتئینها هستند که نقش بسیار مهمی در فرایندهای یاختهای دارند.
ساختار آمینواسیدها
پروتئینها، بسپارهایی از آمینواسیدها هستند. نوع، ترتیب و تعداد آمینواسیدها در پروتئین، ساختار و عمل آنها را مشخص میکند. آمینواسیدها همانطور که از نامشان برمیاید، یک گروه آمین (NH2 –) و یک گروه اسیدی کربوکسیل (COOH-) دارند.
همانطور که در شکل بالا میبینید، موارد زیر به یک کربن مرکزی متصلاند و چهار ظرفیت آن را پر میکنند:
- گروه آمین
- کربوکسیل
- یک هیدروژن
- گروه R
گروه R در آمینواسیدهای مختلف متفاوت است و ویژگیهای منحصر به فرد هر آمینواسید به آن بستگی دارد.
هر آمینواسید میتواند در شکلدهی پروتئین موثر باشد و تاثیر آن به ماهیت شیمیایی گروه R بستگی دارد. با ادامه گفتار 3 فصل 1 زیست دوازدهم همراه بایوبنام باشید.
پیوند پپتیدی آمینواسیدها را به یکدیگر متصل میکند
آمینواسیدهای مختلف با حضور آنزیم، واکنش سنتز آبدهی را انجام میدهند. در این نوع واکتش با خروج یک مولکول آب، یک آمینواسید با آمینواسید دیگر پیوند اشتراکی ایجاد میکند. این پیوند اشتراکی بین آمینواسیدها را پیوند پپتیدی میگویند. الگوی سادهای از چگونگی تشکیل این پیوند را در شکل زیر مشاهده میکنید.
وقتی تعدادی آمینواسید با پیوند پپتیدی به هم وصل شوند، زنجیرهای از آمینواسیدها به نام پلیپپتید تشکیل میشود. پروتئینها از یک یا چند زنجیره بلند و بدون شاخه از پلیپپتیدها ساخته شدهاند.
هر نوع پروتئین، ترتیب خاصی از آمینواسیدها را دارد که با استفاده از روشهای شیمیایی، آمینواسیدها را جدا و آنها را شناسایی میکنند. اگرچه آمینواسیدها در طبیعت انواع گوناگونی دارند اما فقط 20 نوع از آنها در ساختار پروتئینها به کار میروند.
سطوح مختلف ساختاری در پروتئینها
شکل فضایی پروتئین، نوع عمل آن را مشخص میکند. یکی از راههای پیبردن به شکل پروتئین استفاده از پرتوهای ایکس است. با استفاده از تصاویر حاصل از آن و روشهای دیگر، محققین به ساختار سهبعدی پروتئینها پی میبرند که در آن، حتی جایگاه هر اتم را میتوانند مشخص کنند.
اولین پروتئینی که ساختار آن شناسایی شد میوگلوبین بود. یادتان هست نقش میوگلوبین در بدن را در کدام گفتار خوانده بودید؟ این پروتئین از یک رشته پلیپپتید تشکیل شده است.
ساختار پروتئینها در چهار سطح بررسی میشود که هر ساختار، مبنای تشکیل ساختار بالاتر است.
بیشتر بدانید: تدریس گفتار یک فصل یک زیست دوازدهم
ساختار اول پروتئین – توالی آمینواسیدها
نوع، تعداد، ترتیب و تکرار آمینواسیدها، ساختار اول پروتئینها را تعیین میکند. ساختار اول با ایجاد پیوندهای پپتیدی بین آمینواسیدها شکل میگیرد و خطی است. این پیوند در واقع نوعی پیوند اشتراکی است. تغییر آمینواسید در هر جایگاه موجب تغییر در ساختار اول پروتئین میشود و ممکن است فعالیت آن را تغییر دهد.
با درنظر گرفتن 20 نوع آمینواسید و اینکه محدودیتی در توالی آمینواسیدها در ساختار اول پروتئینها وجود ندارد، پروتئینهای حاصل میتوانند بسیار متنوع باشند. با توجه به اهمیت توالی آمینواسیدها در ساختار اول، همه سطوح دیگر ساختاری در پروتئینها به این ساختار بستگی دارند.
ساختار دوم – الگوهایی از پیوندهای هیدروژنی
بین بخشهایی از زنجیره پلیپپتیدی میتواند پیوندهای هیدروژنی برقرار شود. این پیوندها منشا تشکیل ساختار دوم در پروتئینها هستند که به چند صورت دیده میشوند. دو نمونه معروف آنها ساختار مارپیچ و ساختار صفحهای است.
ساختار سوم – تاخورده و متصل به هم
در ساختار سوم، تاخوردگی بیشتر صفحات و مارپیچها رخ میدهد و پروتئینها به شکلهای متفاوتی درمیآیند. تشکیل این ساختار در اثر برهمکنشهای آبگریز است. به این صورت که گروههای R آمینواسیدهایی که آبگریزند، به یکدیگر نزدیک میشوند تا در معرض آب نباشند. سپس با تشکیل پیوندهای دیگری مانند هیدروژنی، اشتراکی و یونی ساختار سوم پروتئین تثبیت میشود. مجموعه این نیروها قسمتهای مختلف پروتئین را بهصورت به هم پیچیده در کنار هم نگه میدارند.
میتوان گفت که با وجود این نیروها، پروتئینهای دارای ساختار سوم، ثبات نسبی دارند. ایجاد تغییر در پروتئین، حتی تغییر یک آمینواسید هم میتواند ساختار و عملکرد آن را به شدت تغییر دهد. میوگلوبین نمونهای از پروتئینها با ساختار سوم است که در گفتار 3 فصل 1 زیست دوازدهم با آن آشنا شدیم.
ساختار چهارم – آرایش زیرواحدها
بعضی پروتئینها ساختار چهارم دارند. این ساختار هنگامی شکل میگیرد که دو یا چند زنجیره پلیپپتید در کنار یکدیگر پروتئین را تشکیل دهند. در این ساختار هر یک از زنجیرهها نقشی کلیدی در شکلگیری پروتئین دارند. نحوه آرایش این زیرواحدها در کنار هم ساختار چهارم پروتئینها نام دارد.
هموگلوبین از چهار زنجیره پلیپپتیدی تشکیل شده است. دو زنجیره از نوع آلفا و دو زنجیره از نوع بتا است. هر نوع زنجیره، ترتیب خاصی از آمینواسیدها را در ساختار اول دارند. در ساختار دوم به شکل مارپیچ در میآیند. در ساختار سوم هریک از زنجیرهها بهصورت یک زیرواحد، تاخورده و شکل خاصی پیدا میکند. در نهایت در ساختار چهارم، این چهار زیرواحد در کنار هم قرار گرفته و هموگلوبین را شکل میدهند.
فعالیت 1 صفحه 18 زیست دوازدهم
با استفاده از دو یا چند مفتول فلزی ساختار دوم، سوم و چهارم پروتئینها را مدلسازی کنید.
جواب فعالیت 1 صفحه 18 زیست دوازدهم
جواب این فعالیت به عهده دانشآموزان است ولی برای راهنمایی میتوانید از چند مفتول یا سیمهای مسی با پوشش رنگی بهره ببرید.
- ابتدا آنها را به صورت خطی نشان دهید. (ساختار اول)
- سپس بهصورت فرم مارپیچ و صفحهای درآورید. (ساختار دوم)
- مارپیچها و صفحات را با هم یا جداگانه در کنار هم قرار دهید. (ساختار سوم)
- تعدادی مارپیچ و صفحه را با رنگهای متفاوت در کنار هم قرار دهید و ساختارهای متفاوتی را نشان دهید. (ساختار چهارم)
نقش پروتئینها گفتار 3 فصل 1 زیست دوازدهم
پروتئینها متنوعترین گروه مولکولهای زیستی از نظر ساختار شیمیایی و عملکردی هستند. پروتئینها در فرایندها و فعالیتهای متفاوتی شرکت دارند از جمله فعالیت آنزیمی که در آن بهصورت کاتالیزورهای زیستی عمل میکنند و سرعت واکنش شیمیایی خاصی را زیاد میکنند.
بعضی دیگر از پروتئینها بهصورت گیرندههایی در سطح یاختهها قرار دارند؛ مثلا گیرندههای آنتیژنی در سطح لنفوسیتها نمونهای از این پروتئینها هستند.
برخی پروتئینها مثل هموگلوبین گازهای تنفسی را در خون منتقل میکنند. پمپ سدیم – پتاسیم، پروتئینی است که در غشا وجود دارد. این پمپ یونهای سدیم و پتاسیم را در عرض غشا جابهجا میکند و فعالیت آنزیمی هم دارد. کلاژن، پروتئینی است که باعث استحکام بافت پیوندی میشود. زردپی و رابط مقدار فراوانی از پروتئین کلاژن دارند.
انقباض ماهیچهها نیز ناشی از حرکات لغزشی دو نوع پروتئین روی یکدیگر یعنی اکتین و میوزین است. از دیگر پروتئینها میتوان به هورمونها اشاره کرد. بیشتر هورمونها از جمله اکسیتوسین و انسولین که پیامهای بین یاختهای را در بدن جانوران ردوبدل میکنند تا تنظیمهای مختلف در بدن انجام شوند، پروتئینی هستند.
با پروتئینهای مهارکننده در گفتارهای بعدی آشنا خواهید شد. این پروتئینها، نقشهای تنظیمی متعددی را در فعال و غیرفعال کردن ژنها برعهده دارند.
آنزیمها
واکنشهای شیمیایی در صورتی سرعت مناسب میگیرند که انرژی اولیه کافی برای انجام آن وجود داشته باشد. به این انرژی، انرژی فعالسازی میگویند. انجام واکنشها در بدن موجود زنده نیز که با عنوان کلی سوختوساز مطرح میشوند همینطور هستند. این واکنشها، با حضور آنزیم انجام میشوند.
آنزیم امکان برخورد مناسب مولکولها را افزایش و انرژی فعالسازی واکنش را کاهش میدهد. همچنین با این کار سرعت واکنشهایی را که در بدن موجود زنده انجامشدنی هستند زیاد میکند.
بدون آنزیم ممکن است در دمای بدن سوختوساز یاختهها بسیار کند انجام شود و انرژی لازم برای حیات تامین نشود.
آنزیمهای ترشحی دستگاه گوارش مثل آمیلاز بزاق و لیپاز در خارج یاخته عمل میکنند ولی آنزیمهای موثر در تنفس یاختهای، فتوسنتز و همانندسازی درون یاخته فعالیت میکنند. البته گروهی از آنزیمها مثل پمپ سدیم – پتاسیم فعالیت خود را در غشا انجام میدهند.
ساختار آنزیمها
بیشتر آنزیمها پروتئینی هستند. آنزیمها در ساختار خود بخشی به نام جایگاه فعال دارند. جایگاه فعال بخشی اختصاصی در آنزیم است که پیشماده در آن قرار میگیرد. ترکیباتی که آنزیم روی آنها عمل میکند، پیشماده و ترکیباتی که حاصل فعالیت آنزیم هستند، فراورده یا محصول خوانده میشوند.
بعضی آنزیمها برای فعالیت به یونهای فلزی مانند آهن، مس و یا مواد آلی مثل ویتامینها نیاز دارند. به مواد آلی که به آنزیم کمک میکنند کوآنزیم میگویند. وجود بعضی از مواد سمی در محیط مثل سیانید و آرسنیک میتواند با قرار گرفتن در جایگاه فعال آنزیم، مانع فعالیت آن شود. بعضی از این مواد به همین طریق، باعث مرگ میشوند.
عملکرد اختصاصی آنزیمها
هر آنزیم روی یک یا چند پیشماده خاص موثر است. بنابراین گفته میشود که آنزیمها عمل اختصاصی دارند. شکل آنزیم در جایگاه فعال با شکل پیشماده یا بخشی از آن مطابقت دارد و به اصطلاح، مکمل یکدیگرند.
اگرچه آنزیمها عملی اختصاصی دارند، ولی برخی از آنها بیش از یک نوع واکنش را سرعت میبخشند.
آنزیمها در همه واکنشهای شیمیایی بدن جانداران که شرکت میکنند؛ سرعت واکنش را زیاد میکنند اما در پایان واکنشها دستنخورده باقی میمانند. اینگونه بدن میتواند بارها از آنها استفاده بکند. به همین دلیل یاختهها به مقدار کم به آنزیمها نیاز دارند. البته به مرور مقداری از آنها از بین میروند و یاخته مجبور به تولید آنزیمهای جدید میشود.
عوامل موثر بر فعالیت آنزیمها گفتار 3 فصل 1 زیست دوازدهم
عوامل متعددی از جمله pH، دما، غلظت آنزیم و پیشماده بر سرعت فعالیت آنزیمها تاثیر میگذارند.
نقش pH محیط بر فعالیت آنزیم
pH بیشتر مایعات بدن بین 6 و 8 است؛ مثلا pH خون حدود 7/4 است. البته pH بعضی بخشها خارج از این محدوده هستند. یکی از این موارد، pH ترشحات معده است که حدود 2 میباشد.
هر آنزیم در یک pH ویژه بهترین فعالیت را دارد که به آن pH بهینه میگویند. مثلا pH بهینه پپسین حدود 2 است. آنزیمهایی که از لوزالمعده به روده کوچک وارد میشوند، pH بهینه حدود 8 دارند. تغییر pH محیط با تاثیر بر پیوندهای شیمیایی مولکول پروتئین میتواند باعث تغییر شکل آنزیم شود. در نتیجه امکان اتصال آن به پیشماده از بین میرود و میزان فعالیت آن تغییر میکند.
نحوه فعالیت آنزیم با تغییرات دما
آنزیمهای بدن انسان در دمای 37 درجه سانتیگراد بهترین فعالیت را دارند. این آنزیمها در دمای بالاتر ممکن است شکل غیرطبیعی یا برگشتناپذیر پیدا کنند و غیرفعال شوند. آنزیمهایی که در دمای پایین غیرفعال میشوند با برگشت دما به حالت طبیعی، میتوانند به حالت فعال برگردند.
غلظت آنزیم و پیشماده
مقدار بسیار کمی از آنزیم کافی است تا مقدار زیادی از پیشماده را در واحد زمان به فراورده تبدیل کند. اگر مقدار آنزیم زیادتر شود، تولید فراورده در واحد زمان افزایش مییابد.
افزایش غلظت پیشماده در محیطی که آنزیم وجود دارد نیز میتواند تا حدی باعث افزایش سرعت شود. این افزایش تا زمانی ادامه مییابد که تمامی جایگاههای فعال آنزیمها با پیشماده اشغال شوند. در این حالت، سرعت انجام واکنش ثابت میشود.
بیشتر بدانید: تدریس گفتار دو فصل یک زیست دوازدهم
فعالیت 2 صفحه 20 زیست دوازدهم
الف) گفته میشود تب بالا خطرناک است. بین این مسئله و فعالیت آنزیمها چه ارتباطی میبینید؟
ب) با توجه به تاثیر متفاوت دمای کم و زیاد روی آنزیمها، از این ویژگی آنزیمها در آزمایشگاهها چگونه میتوان استفاده کرد؟
جواب فعالیت 2 صفحه 20 گفتار 3 فصل 1 زیست دوازدهم
الف) در کتاب درسی در قسمت عوامل موثر بر فعالیت آنزیمها در بخش دما، مطلبی را یاد گرفتیم. آنزیمها در دمای بالاتر ممکن است شکل غیر طبیعی یا برگشتناپذیر پیدا کنند و غیرفعال شوند. آنزیمهایی که در دمای پایین غیرفعال میشوند، با برگشت دما به حالت طبیعی، میتوانند به حالت طبیعی بازگردند.
همچنین خواندیم که آنزیمها در دمای 37 درجه سانتیگراد بدن، بهترین عملکرد را دارند. پس زمانی که تب بالا یا بالای 40 درجه سانتیگراد رخ میدهد، ممکن است آنزیمها با تغییر شکل غیر طبیعی و غیر قابل برگشت ساختاری روبهرو شده و غیرفعال شوند. بنابراین عملکرد آنها در یاخته مختل شده و منجر به اختلال عملکرد آنزیمها میشود. اختلال عملکرد آنزیمها نیز میتواند باعث غیرفعال شدن واکنشهای حیاتی یاختهها و مشکل در بافتهای بدن، تشنج، اغما و حتی ممکن است مرگ نیز رخ دهد.
ب) همانطور که گفتیم، آنزیمها در دمای بالاتر ممکن است شکل غیرطبیعی یا برگشتناپذیر پیدا کنند و غیرفعال شوند. آنزیمهایی که در دمای پایین غیرفعال میشوند، با برگشت دما به حالت طبیعی، میتوانند به حالت طبیعی بازگردند. بنابراین در آزمایشگاهها، برای غیرفعال کردن دائمی آنزیمها از دمای بالا استفاده میشود. برای غیرفعال کردن موقتی و برگشتپذیر برای مدتی، از دمای پایین استفاده میکنند.
کاربرد آنزیم ها در صنعت
از آنزیمها در صنایع متفاوتی مانند تولید دارو، خوراکی، آشامیدنی و سوختهای زیستی استفاده میشود. مثلا آنزیم سلولاز که در تجزیه سلولز به گلوکز نقش دارد از آنزیمهای مورد استفاده در کاغذسازی و تولید سوخت زیستی است.
آنزیمها در صنایع غذایی، به ویژه صنایع لبنی از اهمیت ویژهای برخوردارند. مایه پنیر در واقع نامی عمومی برای آنزیمهایی است که با دلمه کردن پروتئین شیر، آن را به پنیر تبدیل میکنند. مایه پنیر را به طور سنتی از معده نوزادان (شیرخواران) جانورانی مانند گوسفند و گاو به دست میآورند. امروزه انواعی از مایهپنیرها وجود دارد که از گیاهان و ریزجانداران (میکروارگانسیمها) بهدست میآیند.
در صنایع شوینده با استفاده از لیپازها، پروتئازها و آمیلازها انواعی از شویندهها با قدرت تمیزکنندگی بالا تولید میشود. فکر میکنید هرکدام از این آنزیمها، چه نقشی در شویندهها دارند؟
جمع بندی گفتار 3 فصل 1 زیست دوازدهم
در ابتدای این مقاله از سایت بایوبنام، آموزش ویدیویی گفتار سه فصل یک زیست 12 را ارائه دادیم. مدرس این ویدیوی آموزشی، سرکار خانم دکتر الهه بنام، رتبه 37 کنکور تجربی هستند. پس از آن سعی کردیم با دستهبندی درست و بیانی شیوا، تمام مطالب و نکات زیست دوازدهم فصل اول گفتار سوم را پوشش دهیم.
لازم به ذکر است که جواب فعالیتهای کتاب درسی را نیز در این مقاله آوردهایم. چنانچه نظر و پیشنهادی دارید، از طریق بخش نظرات با ما در میان بگذارید.